آيا باور میکنيد که در ماه طوفان بيايد. ماه فاقد اتمسفر است و آنچه ما از طوفان به خاطر داريم جابجايی سريع و کوبنده لايه های مختلف اتمسفر است. در ماه هم طوفان می آيد ولی تعريف طوفان در ماه با زمين تفاوت دارد. همانطور که می دانيد شب در قمر کوچک ما حدود دو هفته به درازا ميکشد. مرز اين شب طولاني و منجمد با روز داغ و تفديده ماه دقيقاً يك خط است كه از قطب شمال ماه به قطب جنوب آن كشيده ميشود. اين موضوع به دليل فقدان جو در ماه است. بنابراين پديده روشن و يا تاريك شدن تدريجي كه ما در روي زمين آن را بارها و بارها تجربه كردهايم، در ماه وجود ندارد. در اين قمر زيبا ميتوان خط حركت شب يا روز روي سطح را به وضوح مشاهده كرد.
اگر شانس يارتان باشد و قادر به بودن در خط گذر شب به روز ماه باشيد، طوفان عظيمي از غبار را مشاهده خواهيد كرد كه پس از يك شب يخزده، با رؤيت خورشيد گرمابخش در آسمان ماه به پايكوبي ميپردازند. آيا اين يك افسانه است؟ پاسخ منفي است زيرا سند و گواه زندهاي نيز براي اين موضوع وجود دارد.
يكي از مأموريتهاي سرنشينان آپولوي 17 در سال 1972 نصب دستگاهي به نام "LEAM" روي سطح ماه بود. تيموتي استابز از مركز پروازهاي فضايي گودارد توضيح ميدهد كه اين وسيله براي بررسي غبار يا ذراتي كه در اثر برخورد سنگهاي سرگردان به سطح ماه، از سطح اين قمر جدا شده و راه فضا را در پيش ميگيرند، طراحي شده بود.جعبه سفيدی که در جلوی تصوير بالا روی چهار پايه قرار دارد LEAM است.
بيليونها سال پيش سطح ماه در معرض برخوردهاي سنگيني قرار داشت كه هماكنون نيز گاهگاهي روي ميدهد. غبار ناشي از اين برخوردها تمام سطح ماه را پوشانده است. مححقان پروژه آپولو ميخواستند بدانند كه چه مقدار غبار در اثر اين برخوردها به فضا بلند ميشود و چه بر سر آنها ميآيد. LEAM به گونهاي طراحي شده بود كه ميتوانست با استفاده از سه سنسور خود سرعت ، انرژي و جهت ذرات به هوابلند شده را در سه جهت بالا، شرق و غرب اندازه گيري كند.
اين دادههاي قديمي هماكنون توسط گروههاي مستقل و جداگانهاي از دانشمندان ناسا و دانشگاههاي مختلف بررسي و آناليز ميشود. "گري اُلُافت" از دانشكده معادن كلرادو در گلدن، يكي از آنها است. او ميگويد: "واقعاً شگفت انگيز است. هر بار كه صبح از راه ميرسد جمعيت غبار به شدت افزايش پيدا ميكند. آنها در همه جهت حركت ميكنند و سرعتشان خيلي كمتر از سرعتي است كه ما براي ذرات جهنده ناشي از برخورد انتظار داريم."
در توضيح علت اين ماجرا استابز ايده جالبي دارد: "قسمت روز ماه داراي شارژ مثبت و بخش تاريك آن داراي شارژ منفي است. زماني كه خط شب و روز حركت ميكند، ذرات باردارشده در اثر نيروي الكترواستاتيكي به جنبش در ميآيند. كروي بودن ماه برايند نيروها را تقريباً افقي ميكند و بنابراين ما شاهد حركت طوفاني از غبار ميشويم."
اُلُافت در ادامه سخنان استابز افزود: "موضوع جالب ديگر چند ساعتي پس از طلوع خورشيد روي ميدهد، در هر بار طلوع خورشيد و پس از طي چند ساعتي دماي دستگاه LEAM به شدت افزايش مييافت و به دماي جوش آب ميرسيد تا جاييكه دستگاه به علت دماي بسيار زياد خود را خاموش ميكرد. اين موضوع ميتوانست ناشي از چسبيدن غبار باردار شده بر سطح دستگاه باشد. در نتيجه سطح دستگاه كدر شده و انرژي بيشتري جذب ميكرد كه منتج به افزايش دما ميشد." هيچ كس در اين مورد مطمئن نيست. LEAM براي مدت كوتاهي فعال بود وداده جمعآوري و ارسال ميكرد. حدود 620 ساعت در شب و 150 ساعت در روز و بعد از آن خاموش شد و مأموريت پايان يافت.
فضانوردان نيز ممكن بوده در زماني كه به دور ماه ميچرخيدند، اين طوفان صبحگاهي را ديده باشند. خدمه آپولوهاي 8، 10، 12 و 17 در گزارشات خود پديده گرگوميش بودن افق قبل از طلوع خورشيد را گزارش كردهاند. اين پديده كه قاعدتاً نبايد در ماه وجود داشته باشد ميتواند به دليل وجود غبار در فضا باشد. همچنين فضاپيماي نقشهبردار ناسا نيز درست لحظاتي قبل از طلوع و يا چند لحظه بعد از غروب خورشيد، تصاويري از افق سرخرنگ را ثبت كردهاند. درست مانند آنچه فضانوردان گزارش كرده بودند.
در تصوير مقابل که در سال ۱۹۹۴ توسط مدارگرد ماه به نام سلمنتاين برداشته شده است روشنايی لبه ماه کاملا مشخص است.
براي درك بهتر اين موضوع ، بايد تا سال 2018 يعني زماني كه مجدداً فضانوردان به ماه بازميگردند صبر كنيم. اينبار آنها بر خلاف اسلاف خود اقامتي طولاني خواهند داشت و مسلماً شب و روز ماه را تجربه خواهند كرد. شايد اين طوفان غبار مزاحمي جدي و مشكلي حياتي باشد و شايد منظرهاي زيبا از حركت در قمري ساكن و كسلكننده. بشر هنوز بايد خيلي چيزها در مورد نزديكترين همسايه سماوي خود ياد بگيرد.
اين گزارش دستنويس خدمه آپولو ۱۷ در سال ۱۹۷۲ از طوفان غبار بر سطح ماه است
نقل از دانش فضا
1 comment:
salam
linke man ro ke ba name asmane iran 2 zade budin be iranojum ve be adrese jadide iranojum.blogfa.com taghir bedin.
mamnoon
modire iranojum
Post a Comment